Page content

Zwarte Piet, wie kent m niet

article content

Zwarte Piet, wie kent m niet

sinterklaas feest

 

Zwarte Piet, wie kent m niet? zwarte piet is de hulp van Sinterklaas. Volgens de overlevering komt Zwarte Piet tijdens het sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen als de mensen slapen, om de cadeautjes tot binnen de huiskamer te brengen.

Tot de jaren tachtig van de 20e eeuw droeg Zwarte Piet een roe en een zak met snoepgoed. Zo moest hij stoute kinderen afschrikken: brave kinderen kregen snoep en cadeautjes, stoute kinderen zouden gestraft worden met de roe of in de zak meegenomen worden naar Spanje. Onder druk van veranderende opvoedkundige inzichten verdween het dreigende element uit het karakter van Piet, tezamen met de roe. De oude rol van Zwarte Piet komt nog wel terug in sinterklaasliedjes (wie zoet/braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe).

11953349_1472799249690511_4561880394067580617_oZwarte Piet is eenvoudig te herkennen aan het feit dat hij zwart of bruin van kleur is en aan een pofbroek en een hoed met veer. Vaak heeft hij zwarte krullen, gouden oorringen en rood geverfde lippen.

Sinds het begin van de 21e eeuw is er steeds meer discussie gerezen over het al dan niet racistische karakter van het fenomeen Zwarte Piet.

 

Maar, hoe kan een kindervriend met kadootjes voor ieder kind, ongeacht kleur of afkomst nou een racist zijn??

 

 

 

zanger Roel

Comment Section

2 reacties op “Zwarte Piet, wie kent m niet


Door Rick op 5 juli 2016

Inderdaad
Hoe kan dat?

Piet is en blijft Piet
Alleen zij die het kind niets gunnen zien hier andere dingen in dan een oprechte traditie die zelfs in Suriname op dezelfde geschminkte manier wordt gevierd dus hoezo racisme?


Door Roel op 5 juli 2016

Mee een Rick..

Roel

Plaats een reactie


*